Deň učiteľov

28. marca 2015, Simona, Nezaradené

Ján Amos Komenský

 

„Človek sa môže stať človekom len pomocou výchovy, nie je ničím, iba tým, čím ho robí výchova“. J.A.Komenský

Dnes je 28. marca- deň učiteľov. V tento deň, sa roku 1592 narodil jeden z najväčších mysliteľov, filozofov, pedagógov a spisovateľov Ján Amos Komenský. Tento deň preto nie je len oslavou Komenského, ale všetkých pedagogických zamestnancov.

Uvádza sa, že jeho rodičia, Martin a Anna Komenskí, umreli krátko po sebe na mor. Vtedy mal Komenský len 12 rokov a začala sa o neho starať teta v Strážnici, kde začal študovať. V roku 1608 začal navštevovať gymnázium v Přerove, odtiaľ pokračoval v štúdiu na vysokej škole v Herborne. Tam ho začala zaujímať teológia, keď pomáhal svojmu učiteľovi Johannovi Heinrichovi Alstedovi, ktorý sa stal jeho vzorom. V roku 1616 bol vysvätený za kazateľa.

Celý jeho život spočíval v kázaní a učení. V roku 1628 opustil Moravu a pustil sa do putovania po Európe. Hlásal, že školská dochádzka musí byť povinná pre každé dieťa, či je bystré alebo hlúpe, bohaté alebo chudobné. Kládol dôraz na význam kázni a odmietal telesné tresty za neznalosť. Ako prvý definoval pojmy školský rok, školské prázdniny (v mene všetkých študentov ďakujem) a študentský týždeň. Výroky ako „opakovanie je matka múdrosti“ alebo „škola hrou“ , tiež pochádzajú od neho.

Ján Amos Komenský sa do histórie nezapísal len tým, že bol významným a vzdelaným, ale hlavne tým, že žiadal vzdelanie pre každého. Bez rozdielu rasy, pohlavia či sociálneho postavenia.

Na záver by som všetkým učiteľom a pedagogickým zamestnancom chcela popriať všetko dobré, pevné nervy s nami-študentmi, menej vážnosti a častejšie využívanie spomínaného hesla Komenského….škola hrou.

„Buď příjemný a milý ve tváři, vlídný a zdvořilý ve způsobech, přívětivý a pravdomluvný ústy, vroucí a upřímný srdcem. Miluj a tak milován budeš.“ J.A.Komenský