Založ si blog

Deň učiteľov

Ján Amos Komenský

 

„Človek sa môže stať človekom len pomocou výchovy, nie je ničím, iba tým, čím ho robí výchova“. J.A.Komenský

Dnes je 28. marca- deň učiteľov. V tento deň, sa roku 1592 narodil jeden z najväčších mysliteľov, filozofov, pedagógov a spisovateľov Ján Amos Komenský. Tento deň preto nie je len oslavou Komenského, ale všetkých pedagogických zamestnancov.

Uvádza sa, že jeho rodičia, Martin a Anna Komenskí, umreli krátko po sebe na mor. Vtedy mal Komenský len 12 rokov a začala sa o neho starať teta v Strážnici, kde začal študovať. V roku 1608 začal navštevovať gymnázium v Přerove, odtiaľ pokračoval v štúdiu na vysokej škole v Herborne. Tam ho začala zaujímať teológia, keď pomáhal svojmu učiteľovi Johannovi Heinrichovi Alstedovi, ktorý sa stal jeho vzorom. V roku 1616 bol vysvätený za kazateľa.

Celý jeho život spočíval v kázaní a učení. V roku 1628 opustil Moravu a pustil sa do putovania po Európe. Hlásal, že školská dochádzka musí byť povinná pre každé dieťa, či je bystré alebo hlúpe, bohaté alebo chudobné. Kládol dôraz na význam kázni a odmietal telesné tresty za neznalosť. Ako prvý definoval pojmy školský rok, školské prázdniny (v mene všetkých študentov ďakujem) a študentský týždeň. Výroky ako „opakovanie je matka múdrosti“ alebo „škola hrou“ , tiež pochádzajú od neho.

Ján Amos Komenský sa do histórie nezapísal len tým, že bol významným a vzdelaným, ale hlavne tým, že žiadal vzdelanie pre každého. Bez rozdielu rasy, pohlavia či sociálneho postavenia.

Na záver by som všetkým učiteľom a pedagogickým zamestnancom chcela popriať všetko dobré, pevné nervy s nami-študentmi, menej vážnosti a častejšie využívanie spomínaného hesla Komenského….škola hrou.

„Buď příjemný a milý ve tváři, vlídný a zdvořilý ve způsobech, přívětivý a pravdomluvný ústy, vroucí a upřímný srdcem. Miluj a tak milován budeš.“ J.A.Komenský

 

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5043x
Priemerná čítanosť článkov: 5043x

Autor blogu

Kategórie

Archív